DISC- en Drijfveren analyse

Nieuw bij Mind Your Step Coaching: een DISC Talentanalyse en Drijfveren analyse.

Hoe mensen zich op hun werk gedragen, ook al is dat nogal afwijkend van hun ‘fabrieksinstellingen’, die eigenschappen komen haarfijn uit de disc analyse. Wel zo prettig om dat van jezelf te weten en/of met elkaar te kunnen bespreken. Om te snappen waarom je in bepaalde situaties specifiek gedrag vertoont, terwijl iemand anders totaal anders reageert. Dát inzicht is het verschil tussen frustratie en ergernis op de werkvloer en synergie en samenwerken.  Het verschil tussen cynisme en geluk in je werk.

Disc- en Drijfveren analyse wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven en binnen teams. Hiervoor werkt Mind Your Step Coaching samen met Talentfirst.

Waarom een DISC analyse?

Met behulp van de DISC analyse breng je op een simpele en snelle manier voorkeursgedrag en -communicatie in kaart. Zo begrijp je (beter) wat jezelf en anderen motiveert, wat je kwaliteiten zijn, hoe je graag samenwerkt en wat je allergie en valkuilen zijn. Op individueel niveau helpt DISC meer zelfinzicht te krijgen. DISC geeft voldoende handvatten je verder te ontwikkelen. De DISC analyse helpt om een gestructureerd en waarderend gesprek te voeren over de voorkeursstijlen in het team. Kwaliteiten en valkuilen kan DISC ook op teamniveau inzichtelijk maken. Met het inzicht van DISC kun je beter gebruik maken en erkenning geven aan diversiteit. Daarmee bevordert DISC het zelf organiserend vermogen van teams. Ook kun je de rolverdeling en teamsamenstelling afstemmen op de voorkeursstijlen van de teamleden. Mensen zijn meer intrinsiek gemotiveerd wanneer zij gebruik kunnen maken van hun kwaliteiten en in de juiste omgeving verkeren. 

Het DISC model

DISC

Het Disc Mode is een objectieve methode om het natuurlijke en aangepaste gedragsprofiel van professionals in kaart te brengen.

Het profiel komt tot stand door een DISC test van je natuurlijke gedrag, je basisstijl. Dit is het gedrag dat je als vanzelf geneigd bent te vertonen. Je vertoont dit gedrag als je volledig ontspannen bent, maar valt er ook op terug wanneer je onder druk gezet wordt. Het is het gedrag dat je het makkelijkst af gaat en het prettigst voelt; dit zijn jouw natuurlijke talenten.

Iedereen heeft een persoonlijke ‘basis’ gedragsstijl, die eigenlijk na je pubertijd niet meer verandert. Door goed zicht te krijgen op je basisstijl, kun je beter voorspellen in welke werkomgeving je het best tot je recht komt, bij welke bedrijfscultuur, bedrijfsgrootte of in welke branche jij past.

Naast je basisstijl, wordt ook je responsstijl geanalyseerd. Hiermee wordt het gedrag bedoeld dat je laat zien onder invloed van je werkomgeving. Vaak zijn er verschillen tussen basisstijl en responsstijl. Door goed te kijken naar deze verschillen kun je uitspraken doen over elementen, die spanning opleveren in je werk of bepaalde aspecten van het natuurlijk gedrag, die onderbelicht blijven.

DE 4 HOOFDSTIJLEN

Combineer je beide assen dan krijg je de 4 gedragsstijlen van het DISC model: Dominant, Interactief, Stabiel en Consciëntieus, ieder met zijn eigen kleur.

  • Dominant extravert en controlerend: Hoe je omgaat met problemen en uitdagingen.
  • Interactief/Invloed extravert en relaterend: Hoe je omgaat met anderen (beïnvloeden van je omgeving).
  • Stabiel/Sociaal introvert en relaterend: Hoe je omgaat met verandering en het tempo hiervan.
  • Consciëntieus/Conformisme introvert en controlerend: Hoe je omgaat met regels, afspraken en beperkingen.

Drijveren analyse

Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?

Drijfveren

Onze drijfveren bepalen ons levensdoel en de richting die we kiezen, en zetten ons aan tot actie. Of we het ons nu realiseren of niet, we worden van binnenuit gedreven om aan deze persoonlijke behoeften te voldoen. De drijfverenanalyse is een objectieve methode om grip te krijgen op hetgeen ons van binnen écht motiveert. 

Iemand voelt passie voor werk dat aansluit bij zijn drijfveren, dan is motivatie van buitenaf niet nodig. Er is reden voldoende om ‘s ochtends op te staan en met plezier aan de slag te gaan. De omgeving biedt dan de waarden die nodig zijn om het eigen potentieel maximaal te ontwikkelen.

Eduard Spranger heeft na jarenlange observaties essentiële drijfveren geclassificeerd. Deze bepalen het waarom van ons handelen. De twee drijfveren die het sterkst bij je leven, zullen je tot actie aanzetten.

Is er in jouw werksituatie sprake van een win-win situatie? Worden jouw intrinsieke behoeften en drijfveren voldoende bevredigd? Inzicht hierin kan je veel jaren van ‘trial and error’ schelen en je kunt meer gericht werken naar een baan die je met werkelijke passie uitvoert. Interessant voor jou en zeker ook voor je collega’s en partners. 

Blog: https://mindyourstepcoaching.nl/doe-jij-wat-je-leuk-vindt/

En nu?

Mind Your Step Coaching biedt de mogelijkheid om de DISC en Drijfveren analyse als losse coachmodule af te nemen. Ook is het mogelijk, om dit onderdeel te laten zijn van jouw coachtraject. Bespreek je wensen tijdens je kennismaking of met je coach.

Investering

De investering voor de DISC analyse, inclusief uitgebreide rapportage en 1 uur coaching is € 295,- ex BTW

De investering voor de Drijfveren analyse, inclusief uitgebreide rapportage en 1 uur coaching is € 295,-  ex BTW

Indien je besluit beide af te nemen, inclusief 1,5 uur coaching is de investering € 495,- ex BTW

    Wil je graag meer informatie over een coachtraject of wil je gewoon makkelijk in contact komen?

    Vul onderstaand formulier in of bel of WhatsApp(via button in voetregel) me op mijn telefoonnummer 06-53786829. Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de belangrijke ontwikkelingen.

    Echt waar, de oplossing is slechts één klik bij je vandaan!