Hoewel het soms verleidelijk kan zijn om taken uit te stellen, geeft het mij onnodige stress en minder voldoening.
Wat kunnen we doen om uitstelgedrag te verminderen of te voorkomen? In dit blog Neem ik je mee in één van de oplossingen die ik gebruik.
En juist deze tool ben ik vergeten te gebruiken.
Maar ja, bij de loodgieter lekt ook de kraan, denk ik dan maar. Met andere woorden, ik kan wel een enorm oordeel hebben over dit gedrag en mezelf compleet afkeuren, maar dat schiet ook niet op.
Want, het was fijn, een paar weken meer ruimte agenda. Daar heb ik bewust voor gekozen, ik wilde aan mijn bedrijf wilde werken. Dat is er maanden bij in geschoten. Alleen na verloop van tijd begon ik me te ergeren aan mijn oude gedrag. Moeilijk weer aan de gang komen.
Heb ik te lang genoten of was het uitstelgedrag? Ik denk het laatste.
Wat ik te doen had, is contact maken met mijn drie breinen. Wat zeg je “drie breinen”? Ja inderdaad. We hebben meer dan 1 brein. Want naast on hoofdbrein hebben we ook een hartbrein en een buikbrein. En dit is wetenschappelijk bewezen.
Middels mBIT (meerdere Brein Integratie Techniek), ben ik in staat om mijn drie breinen uit te lijnen. Als mijn drie breinen congruent zijn, uitgelijnd zijn, dan pas kan er echte verandering komen. In mijn geval nu, dan pas kom ik in beweging.
In de afgelopen tien jaar of zo, hebben Neuroscience wetenschappers een reeks van verbazingwekkende feiten ontdekt. We hebben complexe en functionele neurale netwerken in zowel ons hoofd, ons hart als onze darmen.
Deze worden respectievelijk de cephalic, de cardiac en enteric zenuwstelsels genoemd. De wetenschap heeft aangetoond dat ze alle kenmerken van een ‘brein’ vertonen. Net als de hersenen in ons hoofd, hebben zij de volgende kenmerken:
Zo, even wat kennis voor de liefhebbers.
Kort samengevat, een brein heeft een eigen geheugen, is in staat zich aan te passen en te leren zonder te communiceren met de hersenen in ons hoofd. Dus een brein van deze consistentie is veel complexer dan een groep zenuwcellen, die bijvoorbeeld in een oog vindt.
Elk brein heeft zo zijn eigen functie. Deze zijn:
Ik was dus aan het uitstellen en had moeite om weer aan de gang te komen.
Een van de belangrijkste reden waarom ik uitstelde is angst. Bang dat ik niet in staat ben om nieuwe taken goed uit te voeren, dat ik zal falen, of dat ik niet aan verwachtingen zal voldoen. Dit gaf mij gevoelens van onzekerheid, stress en angst. En het weerhoud me om überhaupt te beginnen. Ik kwam niet in beweging.
Met behulp van mijn kennis over mBIT, heb ik mijn drie breinen opnieuw uitgelijnd. Er ontbrak één brein bij de beslissing in beweging te komen. Mijn buikbrein. Daar zat het knelpunt. Ik was vergeten mijn buikbrein aan te sluiten. Mijn hart wilde van alles, mijn hoofd wist wel wat, alleen kwam ik niet in beweging.
Na deze oefening, het uitlijning van mijn drie breinen, weet ik wat me te doen staat. Mijn hart-hoofd-buik brein zijn het eens over wat er kan en mag gebeuren. En wat er niet kan en mag gebeuren. De beweging voorwaarts is gezet.
Het is nog niet zo makkelijk om in beweging te komen. Vaak houden angsten je tegen of overtuigingen. In mijn geval angst om te falen en niet te voldoen. Dit uit zelfbescherming en dat is een taak van het buikbrein.
Meer lezen over Overtuigingen: https://mindyourstepcoaching.nl/overtuigingen/
Als je echt graag iets wilt en het komt er maar niet van, bestaat er een kans, dat je drie breinen het niet met elkaar eens zijn. Maar ja, hoe weet je dat?
Door samen met je coach aan de slag te gaan met mBIT. Aan de hand mBIT kom je erachter waar de weerstand zit en wat je hebt te doen.
Want als alle drie de breinen het eens zijn, congruent zijn, dan pas begint de echte verandering.
Doe waar je blij van wordt, Twan
Voor dit blog heb ik gebruik gemaakt van de kennis op www.mbraining.nl