Coaching

Wat is coaching?

Voordat je aan coaching begint, is het misschien handig dat je weet waar coaching voor staat.

Albert Einstein

“NOBCO-definitie” uit 2004
In 2004 heeft een werkgroep binnen NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) een poging gedaan om overeenstemming te vinden over een bruikbare definitie voor het begrip ‘coaching’ op te stellen. Dit is de volgende beschrijving geworden:

“Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door:

  • bewustwording en persoonlijke groei
  • het vergroten van zelfvertrouwen en
  • het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden

Wanneer kun je coaching inzetten

Het kan zijn dat je in je dagelijks leven ontevredener begint te worden. Misschien weet je al waar het aan ligt. Elke levensfase heeft zo zijn uitdagingen. Denk hierbij aan het starten in je eerste baan, je gaat samenwonen, trouwen en een kind krijgen, maar ook scheiden, mantelzorger worden of met pensioen gaan.  Je hoeft deze uitdagingen niet allemaal alleen aan te gaan. Het zou normaal moeten worden om hier af en toe over te praten met een coach.

Een coach kijkt samen met je waardoor je ontevredener bent geworden. Je coach geeft je nieuwe inzichten. Dat doet de coach door met je in gesprek te gaan. Samen met je coach leer je om de antwoorden te vinden op vragen waar je zelf niet bij komt. Alleen jij weet wat goed voor je is.

Een coach werkt toekomstgericht, zodat jij meer keuze hebt om die dingen te doen die je graag doet.

Persoonlijke ontwikkeling

Wat is dat eigenlijk, persoonlijke ontwikkeling?

Als jij het gevoel hebt, dat er meer uit het leven te halen valt dan dat je nu doet, dan ben je al gestart met je persoonlijke ontwikkeling. Het begint namelijk met de wens en bereidheid om aan jezelf te werken. Gewoon, omdat je huidige privé- of werksituatie je niet bevalt. Het kan ook zijn dat je gewoonten je tegenhouden bij het bereiken van je doel.

Persoonlijke ontwikkeling is dan nodig om over drempels heen te stappen. Persoonlijke ontwikkeling is een bewuste keuze.

En die keuze, die maak jij!

Blijf je liever in je comfortzone of durf jij het avontuur aan te gaan? Ik zal je het laatste adviseren, omdat jij het waard bent. Want ook jij kunt je gedrag zo veranderen, dat je meer van het leven kunt genieten. Door je bewust te worden van je gedrag heb je een keuze dit zo te laten of om het gedrag te veranderen. Alleen zó bereik je je gestelde doelen en werk je aan je zelfvertrouwen. Dit kunnen vaardigheden of eigenschappen zijn die je helpen in je privéleven of je werksituatie.

Durf jij het aan?

Persoonlijke ontwikkeling gaat dus over:

  • Zelfbewust zijn
  • Ontwikkelen van talenten
  • Sociale vaardigheden
  • Mentale gezondheid
  • En nog veel meer

Coach en coachee nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces.

Plan hier je afspraak